Historie van de Kotestee

Het gebied waar camping Kotestee ligt behoort tot de oudste delen van het voormalige eiland Goeree. Het gebied is naar verwachting ontstaan rond 600 na Christus. De Westduinen vormden destijds de scheiding tussen de zee en het land. In de 15e eeuw werd het gebied West Nieuwland ingepolderd, waardoor de Westduinen een binnenduingebied werd. Tegenwoordig is dit het enige (grote) duingebied in Nederland dat niet direct aan zee ligt. Behalve voor beweiding is het nooit door de mens gebruikt en daardoor vrijwel onveranderd gebleven. Dat maakt het voor Nederland een uniek natuurgebied.

 

Al op oude kaarten uit de 17e eeuw is de naam De Ruyters Wooning op de kaart te vinden, op de plek waar nu camping Kotestee is. Het gebied wordt ergens tussen 1610 en 1698 bewoond. De Klarebeekweg stond toen bekend als de Pieter Adriaans Zeewegh. De naam De Ruyters Wooning is waarschijnlijk vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners (wooning van De Ruyter). In eerste instantie was het een buitenplaats. Later is de locatie omgevormd tot boerderij die in oude documenten verschillende titels krijgt: landhuis, landhoeve of hofstede. Veel is er niet bekend over De Ruyterswoning. Vanaf 1794 komt het in bezit van Abram Voogd en daarna worden de gronden van generatie op generatie doorgegeven.

 

Vanaf ongeveer de Tweede Wereldoorlog is de naam Kootestee te vinden. Naar het schijnt woonde hier destijds een familie Van Koote. De betekenis van ‘stee’ is boerderij. Oftewel: de boerderij van familie Van Koote. Er is nergens iets over de naam te vinden en zij zijn in ieder geval geen eigenaar geweest van de boerderij. In oude Kadasterpapieren wordt tot kort na de eerste helft van de 20e eeuw nog steeds gesproken over De Ruiterswoning.

 

 

Eind jaren ‘50 is het terrein nog altijd een boerderij. Op het boerenerf worden dieren gehouden en er worden aardappels, dahlia’s, sjalotten en Oost Indische Kers geteeld. Beweeg over onderstaande interactieve kaart en zie de functies op de boerderij in die tijd.

 

In 1965 nemen Krijn en Greet Verhage de Kotestee over. Door de aanleg van de Deltawerken begin jaren ’60 komt het toerisme op Goeree-Overflakkee langzaam op gang en ook Krijn en Greet besluiten om kampeerders te gaan ontvangen. Dit begon met één veldje en groeide stapsgewijs uit tot camping Kotestee met toerplaatsen (en mobiele toiletwagens) en later ook stacaravans. Daarbij konden gasten vaak zelf naar eigen inzicht hun plekje op het terrein kiezen en inrichten.

 

In 1991 nemen Truus (6e generatie) en Piet Polie (✝︎ 1998) het terrein over en moderniseren de camping tot wat het vandaag de dag is.